Hvad koster et nyt website?
Det er et spørgsmål, vi næsten altid får fra nye kunder.
Og det er jo et relevant spørgsmål. De siger - “I har da bygget masser af digitale løsninger før, I må da kunne sige, hvad det koster?”. Nok ud fra en tro om, at det er relativt enkelt. Men det er det sjældent. At skabe det helt rigtige, skræddersyede digitale univers er langt fra simpelt...
Estimering er svært. Spørg dig selv: “Hvor lang tid tager det at gå fra Bangkok til København?”. Du går jo hver dag, så du er jo ekspert i at gå. Du kan selvfølgelig også plotte begge locations ind på Google Maps og få en beregning. Men tænk på, hvor mange usikkerheder der er. Google giver dig den “perfekte rute”. Men tager ikke højde for, at du skal sove, spise og restituere. Den tager ikke højde for, at du bliver syg, at der er uvejr undervejs, omlagte veje, eller den der dag, hvor du forstuver foden.
Så hvilke faktorer skal du lægge ind i estimatet? Hvilke antagelser må du gøre? Dét er, hvad der er svært ved at estimere.
Det digitale er ikke en afkoblet størrelse. Det spiller organisatorisk sammen med så mange andre aspekter, at et hav af afhængigheder spiller ind.
Selve dét at udvikle en løsning er faktisk den nemme del. Men man kan løbe utroligt hurtigt den forkerte vej, hvis man ikke ved, hvad man vil opnå. Og den forretningstransformation der næsten altid skal til i forbindelse med større digitale projekter, er den svære del. En organisations (skjulte) vaner og politiske virkelighed er tunge at danse med. Derfor kræver vellykkede digitale projekter forankring helt i toppen af organisationen. For digitale projekter er i dag forandringsprojekter.
Det er let at købe en illusion
Der bliver desværre ofte bliver arbejdet med faste budgetter defineret årligt, fx til “IT udvikling”. Dette er i vores optik ikke optimalt - men det giver altid mening at definere en budgetramme for projektet - eller endnu bedre for specifikke delmål, som er koblet direkte til forretningsværdi.
Men som gåturen fra Bangkok, så kan det være svært på forhånd at vide, hvor vi kommer til at bruge tiden og pengene. Det kunne jo være, man fik et lift undervejs, hoppede på en færge eller købte et par fantastiske nye sko.
Det handler sandsynligvis om at komme hurtigst og bedst muligt til den destination, du har valgt, og det er som regel mindre vigtigt, om du går af den ene eller anden vej. Det er i hvert fald ikke smart at forsøge at detail-planlægge helt fra første dag.
Den generelle retning er vigtigst - og at du har planlagt ruten den nærmeste tid. Herefter er der for mange parametre, som du ikke kan styre eller overskue i begyndelsen.
Det er en rejse. Omfavn at du ikke kan kontrollere virkeligheden - men at du skal reagere på den, efterhånden som den sker. Hav altid retning og formål for øje.
Hvis du tvinger en leverandør ned i en “fast leverance og fast pris”-model på et kompliceret projekt, så er risikoen for at få et resultat, du ikke kan bruge, meget høj. Der er der mange offentlige eksempler på.
Eller du får et resultat, hvor alle checkbokse er “done”, men hvor åbenlyse ting mangler, eller kvaliteten viser sig at være virkelig ringe, når du skal bygge videre på din løsning.
Derfor er det, i vores øjne, bedre at finde en samarbejdspartner, du stoler på og som er motiveret for at levere kvalitet, ikke bare sælge et produkt - kort sagt, vil det samme som dig. Gå efter hudløs ærlighed frem for at få stukket blår i øjnene.