Drupal er dødt? Nej nej, Drupal er sprællevende!

Troels er begejstret for Drupal

Vi har været en del af Drupal verdenen i mange år. Her er vi på DrupalCon i Prag i 2013.

 

Skrevet af

Rasmus Luckow-Nielsen
Adm. direktør & partner

 

Tre typer af CMS

Har du styr på de forskellige typer CMS? Hvis ikke, så har jeg lavet en introduktion til tre forskellige typer af CMS’er.

Læs mere i artiklen “Hvilket CMS skal jeg vælge?”.

 

Det er ingen hemmelighed, at vi i Reload har arbejdet professionelt med Drupal siden vi startede i 2010. De første 5 år lavede vi faktisk ikke meget andet end Drupal, og var arkitekter på en række store Drupalløsninger, lige fra DR.dk, TV2, Folkebibliotekerne i DK og mange andre løsninger du har stødt på i din hverdag.

Men er Drupal stadig relevant i dag?

Det er jo et system der så dagens lys i 2001, så det har mange år på bagen - og nogle vil måske tænke: Så er det klart til at komme på pension? I årevis har mange stået på den kritiske side, og ment at Drupal ikke længere var relevant. “Det er en forældet tech-stack”, “Monolitiske systemer er fortid” og “Fremtiden er da klart headless javascript baserede CMS’er”, er postulater, som jeg har hørt.

Men efterspørgslen efter Drupal er faktisk stadig stor. Det skyldes i min optik at det er et system der har lykkes med at følge med i tidens krav. Drupal er i dag modent, ja, men også sprællevende.

Og du kan få det bedste af alle verdener. Vi bygger flere og flere decouplede løsninger (hvor frontenden er seperat), da forholdet mellem pris og kvalitet nu rent faktisk fungerer.

Hvis du lige har brug for en forklaring på hvad “monolitisk”, “headless” og “decoupled” CMS er for noget, så læs artiklen “Hvilket CMS skal jeg vælge?”.

Hvorfor er Drupal fedt?

Hvis jeg skulle nævne tre af Drupals største fordele, så er det:

  • Drupal har altid været et godt system at bruge, hvis man har brug for at vise indhold forskellige steder. Drupals struktur er nemlig - til forskel fra mange andre CMS’er - ikke bygget hierarkisk op med mange led og niveauer. Systemet skal nærmere ses som en pulje af indhold, der kan linkes til. Det sikrer en ekstrem fleksibilitet og bevægelighed, og gør det nemt at hive data både ind og ud af Drupal.

    Det giver også Drupal en lang levetid.

  • Der kører millioner af sites på Drupal, og det er ikke kun de små af slagsen. Drupal har i mange år drevet nogle af de helt store sites i verden, og alene i Danmark er Drupal ganske fremme i skoene.

    Mange mediehuse i DK er drevet af Drupal, herunder DR, Berlingske, Information, Samvirke og mange flere.

    Alle bibliotekshjemmesider i DK er drevet af Drupal, og utroligt mange NGO sites, fx Røde Kors, er også.

    Kommuner er også glade for systemet, fx kører stort set alle sites i Københavns Kommune på Drupal, inkl. kk.dk og deres store intranet.

    Vi har en finger i mange af disse sites.

    Konklusionen er: Det virker.

  • Okay, det er lidt af et postulat, men der er mere end 100.000 udviklere der har været med til at kode Drupal, og communitiet bag er stadig stærkt.

    Herudover bliver Drupal ved med at være relevant, fordi det siden Drupal 8 har fungeret således, at det løbende kan opgraderes, og fordi datamodellen er så struktureret, så gør det faktisk at både system og indhold har rigtig lang levetid.

    Når det også fungerer headless og decoupled, jamen så kan vi altid udskifte præsentationslaget, men beholde både indhold og integrationer - på den måde er der ikke behov for at starte forfra hver 4-5 år.

Skræddersyet redaktøroplevelse

På mange af vores projekter har vi også haft stor glæde af, at kunne skræddersy redaktør-backenden. Eksempelvis har vi skåret det helt ind til det mest nødvendige i DDS spejdernes Gruppeweb, fordi det skal være nemt for de 8000 spejderledere at lave indhold på farten uden særlig instruktion. Det kan du se et eksempel på her:

 

Drupal er både monolitisk, headless og decoupled

Der er tre grundlæggende modeller, når vi taler CMS: Monolitisk, headless og decoupled CMS, og én af styrkerne ved Drupal er at det kan fungere i alle tre modeller.

Som udgangspunkt så fungerer det som én stor samlet løsning, der har alt hvad du skal bruge for at lave et komplet indholdssite, med alt hvad der hører sig til af redaktionelle værktøjer, autentificering af brugere og mulighed for at integrere til 3. parts-systemer.

Men fordi Drupal altid har haft en yderst struktureret indholdsmodel og er født med et indbygget REST API i maven, jamen så er det faktisk også et glimrende værktøj til at lave “content repositories”, altså et sted hvor man gemmer sin data i struktureret form (og uden præsentationshensyn), fordi det skal bruges i andre systemer. Som CMS kalder vi også dette for “headless”, fordi der ikke er nogen præsentation på toppen af systemet - data kommer ud gennem et API.

Det forklarer Mathias, hvordan virker her.

LokalBolig er et godt eksempel på en moderne Drupal løsning. Drupal står for hele den redaktionelle oplevelse for alle mæglerne, men integrerer også sømløst op imod de mange bagvedliggende sagssystemer, henter data, video og billeder herfra og præsenterer dem elegant til slutbrugerne.

Selve frontenden er dog helt afkoblet, bygget i ReactJS, og henter data fra Drupal, som var det en service. På den måde har vi fuldstændig frihed til at gøre hvad vi vil i frontenden - og vi kan skifte frontenden ud igen uden at skulle skifte Drupal ud.

 
 

Er Drupal det rigtige valg for dig?

I vanlig konsulentstil, så er svaret reelt “det kommer an på”. Det kommer an på dine specifikke behov, og der en række for og imod argumenter. Dette site, som du driver siden du besøger, kører eksempelvis ikke (længere) i Drupal - et simplere system kunne fint klare behovene til vores egen side.

Jeg bruger gerne lidt tid på at snakke med dig om hvad der kunne passe til din situation - så smidt tag endelig fat i mig hvis vi skal tage en uforpligtende snak. Og ellers kan du jo passende læse videre i artiklen “Hvilket CMS skal jeg vælge?”.

I sidste ende skal du vide, at der findes rigtig mange gode CMS i dag - og de vil sandsynligvis alle kunne løfte jeres behov. Det vigtigste valg er i min optik at finde en samarbejdspartner som mestrer både system og proces - og som du har tillid til.

 
 
 
 

Har du spørgsmål?

Jeg er altid klar på at sparre, snakke videre eller svare på spørgsmål!

Send endeligt et digitalt brev min vej, og så snakkes vi ved.

 
Forrige
Forrige

Hvorfor blev Mikkel og Mathias udviklere?

Næste
Næste

Web3 & Metaverse: bullshit eller fremtid?