Strategi og forretningsmål
Fordi vi arbejder i en foranderlig verden, hvor præmisserne hele tiden ændrer sig, er det vigtigt hele tiden at bevare et målstyret fokus. Hvorfor er det, vi investerer i digital udvikling? Hvad er vores forretningsbehov og mål? Og hvilken værdi forventer vi, at der kommer ud af det i sidste ende?
Nogle gange oplever vi kunder, der kommer med et råt, uløst problem uden konkrete tanker om hvordan eller med hvad, det skal løses.
Andre gange kan de komme med en potentiel forretningsmulighed, eller en konkret idé til en digital løsning, men måske uden at have gjort sig rigtig klart, præcis hvilket problem det ville løse, eller hvilken værdi det ville skabe.
Det kan være vores kunde er en kommerciel virksomhed som i sidste ende ofte har et mål om at tjene flere penge, eller spare flere penge, men det kan også være mere diffuse mål, som en NGO, der vil have mere politisk indflydelse, eller en offentlig institution som gerne vil kunne give borgerne en bedre service.
Vi er nødt til at forstå, hvordan vi bedst kan skabe værdi i sidste ende. Er der uklare mål i spil, arbejder vi på at gøre dem mere klare og målbare. Er der flere mål i spil, arbejder vi på at blive skarpe på prioriteringen.
At ændre på menneskers adfærd
Løsninger der faktisk virker, som løser et reelt problem, eller udnytter en mulighed til at skabe reel værdi, virker sjældent i isolation. Typisk skal vi have nogle mennesker til at gøre noget anderledes for at skabe en ændring.
Vi har brug for en grundlæggende forståelse for de mennesker, der er i spil, Både en forståelse for de direkte aktører; brugerne. Hvad motiverer og/eller besværliggører deres interaktion med vores digitale produkter? Men også en forståelse for de indirekte aktører, dem som påvirkes af vores digitale udvikling, hvad kan det skabe af følgevirkninger, ringe i vandet, hvis fx ny information bliver tilgængelig, eller manuelle processer overflødiggøres.
Produkt rammer, teknisk arkitektur og princip design
Når vi har en basisforståelse for hvorfor vi skal udvikle vores digitale løsninger og hvem det vil påvirke, er vi langt. Men før vi kan begynde at arbejde på udvikling af digitale produkter, skal vi også være enige om grundlæggende produkt-principper, herunder tekniske og designmæssige retningslinier. Det handler både om at skabe en konsistent oplevelse, men i ligeså høj grad om at bevare fleksibiliteten og kvaliteten i et produkt, der kommer til at udvikle sig og forandre sig løbende.
- Afgørende og overordnede principper og retningslinier for alt det, der danner den tekniske ramme for udviklingen, når vi først går i gang: systemarkitekturen, platformsvalg, udviklingssprog, systemlandskab (herunder centrale integrationer til tredjepartssystemer). Principper for diverse kvalitative parametre som sikkerhed, performance, skalerbarhed, dokumentation, testbarhed mv.
- Overordnede principper for informationsarkitektur, hvordan produceres og struktureres indhold/data, hvordan sikrer vi skalerbarhed, og hvordan skal man navigere i løsningens indhold? Hierarkiske menustrukturer / personlige dashboards / tag-baseret, explorativ oplevelse?
- Overordnede principper for den visuelle stil, look and feel, farver, fonte opsamlet i struktureret form ala en begyndende design system / styleguide med beskrevne principper, der understøttes af eksempler.
Design videreudvikles løbende
Det er vigtigt at få principperne for design og udvikling klappet af allerede før vi rigtigt rykker, fordi når vi først kommer til at løse konkrete udviklingsopgaver, vil vi arbejde “problemfokuseret” som team, og vil derfor designe løsningen on the fly, samtidig med, at vi udvikler. Vi ønsker ikke at stå med et en flaskehals, hvor der mangler viden om designlinjer, eller hvor nye designs, med hver deres godkendelsesproces, lammer udviklingen med en række “mini-vandfald”s forløb, der sløver fremgang og støjer og forvirrer.