Mange taler om big-data som en af nøglerne til fremtidens måde at drive succesfulde virksomheder. Men fremtiden er måske længere væk for mange virksomheder, og nutiden er en realitet, hvor vi rent faktisk har mange data om det, vores virksomhed laver - men vi bruger det ikke struktureret.
Morten Lund fra Aalborg Universitets Business School har forsket i forretningsmodeller, og hvordan man designer dem til at skabe succes. Han vil med sin viden bidrage til at gøre os klogere på dette tema med udgangspunkt i en case, som han har arbejdet med i mange år.
Casen er historien om en restaurant, hvor man har valgt at gå videnskabeligt og metodisk til værks for anvende digitalisering, forretningsforståelse og udvikling med stor succes.
De seneste mange år har vi talt om datadrevne beslutninger. “Big Data” har været hypet, og mange virksomheder og forretningsmodeller er bygget på nye indsigter gennem data, fx viden om kunderejser, social media forbrug, indkøbsvaner, markedsbevægelser og vejrdata for bare at nævne nogle få områder. Men hvad nu hvis man kun har adgang til “små data”? Kan man bruge det til at føde bedre beslutninger og til at innovere?
Små data i en analog verden
Det kan være lidt af en kunst at indsamle data og ikke mindst de rette data. Særligt bliver det svært, når vi taler om forretninger som ikke er rent digitale. For selvom en restaurant typisk har både website og online booking, så er forretningen jo i bund og grund ganske analog.
Men på Cafe Sokkelund på Frederiksberg har et forskerteam fulgt forretningen de seneste 10 år, og de har været med til at skabe mange nye indsigter, der har hjulpet Sokkelund med at transformere og 6-doble deres forretning.
Fokus har været på hardware, software og kultur - og der er sket store ændringer og forbedringer på alle tre områder.
Når vi skal skabe rene digitale produkter, så arbejder vi ud fra mange af de samme principper. Vi måler på data, bliver klogere og itererer på løsningen. Det kan både være med til at fintune velfungerende processer - eller skabe aha-oplevelser der kaster helt nye ideer og løsninger af sig.
Ud over en spændende historie om restauranten, så vil vi sammen diskutere
- Digitale vs. “analoge” forretningsmodeller
- Hvordan identificerer man den rette data at indsamle og analysere?
- Hvordan kan man bruge data til at forme sin forretning og vende det til en konkurrencemæssig fordel?
- Hvor skal man starte? Hvordan kommer man igang?
- Er kultur vigtigt i sådanne processer?
Så vil du blive klogere på, hvordan data kan være med til at forme din forretningsmodel og samtidig få en masse erfaringer fra virkeligheden.
Og hvis du tænker at professorer og forretningsmodeller må være en tør og kedelig omgang, så kan du godt tro om. Morten er altid en garant for underholdende formidling 😀