Drupalcon billede

Drupal 8 funktionalitet

Et skatkammer af muligheder

Overordnet set rummer Drupal 8 lækkerbiskner til alle. Kort fortalt bliver Drupal 8 nemmere at bruge, lettere at udvikle, mere fleksibelt og mindre Drupaliseret. Drupal 8 er mere end en længe ventet og forrygende major release af CMS'et. Det er symbolet på et paradigmeskift inden for måden at tænke web, udvikling og brugere på. Drupal går væk fra den Drupal fikserede tankegang "not invented here" og går over til "proudly found elsewhere". I praksis betyder det, at i stedet for at udvikle alting fra bunden, inkorporerer Drupal andre systemer som eksempelvis Symfony. Hos Reload er vi glade for paradigmeskiftet, og vi ser frem til at arbejde mere med Drupal 8.

Drupal 8 er attraktivt, fordi:

Den nyeste version af CMS'et har over 200 nye features. De mest centrale er:

  • Mobile in its DNA.
  • Effortless authoring.
  • New configuration management.
  • Views, out of the box.
  • Better markup with HTML 5.
  • Multilingual capabilities.
  • Fun and fast theming.
  • Built-in web services.
  • Industry standard approach.

Hvis du har en time til overs, så hør Angie Byron fortælle om Drupal 8 et godt overblik 

Drupal 8 logo

Drupal 8 er "mobile in its DNA"

I sin reneste form er CMS'et fuldt ud responsivt, og det at tilpasse indhold til forskellige skærmstørrelser sker naturligt. Til stor glæde for både slutbrugere og redaktørere. Men det er ikke kun præsentation af indhold på mobilenheder som er forbedret, det er også produktion. 

En ny responsiv toolbar gør det nemmere og hurtigere at navigere i Drupal 8 - især fra smartphones og tablets. Så fremover bliver det lettere at oprette og redigere indhold, også når du er på farten. 

Bedre redaktør-oplevelser

Drupal er ofte blevet kritiseret for sin haltende brugervenlighed (især i forhold til konkurrenten WordPress).

Det kommer til at ændre sig. Med blandt andet WYSIWYG-editor i core, inline-editing og en opgradering af backenden bliver det med Drupal 8 lettere og mere overskueligt for redaktører at oprette og redigere indhold. 

Et eksempel herpå er, hvis du finder en fejl på en side, kan du med inline-editing rette den direkte på siden. Så med Drupal 8 slutter æraen, hvor du skal forbi backenden for at rette slå- og stavefejl. 

Mobile billede

Nemmere og hurtigere deployment

En central feature i Drupal 8 er en bedre "configuration management". Kort fortalt en skarpere opdeling af, hvad der er konfiguration og hvad der er indhold. Resultatet er, det bliver nemmere og mere sikkert at vedligeholde sites og deploye nye versioner og/eller konfiguration mellem server-miljøer. 

Fokus på bedre konfigurationshåndtering er en indikation på, at Drupal retter sig mere mod store løsninger med massevis af udviklere og løsninger i komplicerede setups. 
Vi er ret begejstrede for bedre håndtering af konfiguration i Drupal, og har ogsåinvolveret os i arbejdet i de tidlige dage. 

Dét mest brugte contribmodul kommer i core

Udviklere verden over klapper i hænderne. Views er blevet en del af core. Contribmodulet som skaber lister med eksempelvis sider, kalendere og billedegallerier. Det tidligere contribmodul er installeret på 70 procent af alle Drupal-løsninger, og modulet har førhen været omdrejningspunkt for, hvornår Drupal-entusiasterne betragtede en Drupal-version som klar. Det stopper med Drupal 8, hvor views er en del af core.

Resultatet heraf: Udviklere vil spare tid og undgå en del besvær. 

Internationalt islæt

I Drupal 7 skal der bruges flere end 20 moduler, når en international koncern skal tilpasse en Drupal-løsning til forskellige sprog. Det er slut med Drupal 8. Multilanguage funktionen er indbygget i core og derved en del af Drupal-pakken. 

Theming bliver nemmere. Sikkerheden bliver bedre.

Med Drupal 8 bliver det muligt at bygge frontend uden et dybdegående kendskab til Drupal. Hvor themere tidligere havde en gigantisk værktøjskasse fyldt med både nødvendigt og overflødigt værktøj, betyder tilføjelsen af TWIG, at der bliver ryddet op i værktøjskassen. Konsekvensen er, det bliver nemmere at udvikle frontend, og samtidig sværere at lave sikkerhedsmæssige ulykker. Der er nu et langt renere snit mellem præsentation og data, til fordel for alle. 

Flere muligheder og større leverandørfrihed

Drupal-løsninger har førhen krævet en meget specialiseret viden, men med Drupal 8 bliver det lettere for en dygtig PHP-udvikler at give sig i kast med et Drupal-projekt.

Drupal 8 kommer i langt højrere grad til at bruge paradigmer som resten af verden kender til, hvilket betyder en mindre stejl læringskurve og bedre muligheder for at finde dygtige udviklere. 

Drupal får i det hele taget en langt renere opdeling mellem logik, data og præsentation, og inkluderer fremadrettet en række komponenter fra en række andre open source systemer, herunderSymfony.

Headless Drupal

Den helt simple udlægning af Headless Drupal er, når en besøgende ikke direkte interagerer med Drupal. 

I stedet bliver Drupal hovedsageligt brugt som datakilde - en webservice - der bliver konsumeret af en selvstændig frontend eller applikation. Det er stadig Drupals backend, der bruges til at skabe og strukturere indholdet, men det er ikke Drupal-løsningen, der præsenterer indholdet for slutbrugeren. 

Headless Drupal eller Decoupled Drupal, som det også kaldes, åbner for mange spændende muligheder blandt andet at kunne erstatte CMS'ets normale interface med eksempelvis en mobilapplikation eller en skræddersyet frontend baseret på helt andre teknologier. 

Webservices er nemlig bagt ind i Drupal 8, og derved er der nu endelig en ordenligt opdeling mellem logik, data og præsentation. Dette er en af de mest betydningsfulde ændringer i Drupal 8.

Webservice billede