Drupal 7 udløber
I november 2021 har Drupal 7 sin velfortjente sidste arbejdsdag

Drupal 7 EOL ☠️

Drupal er snart "EOL". Altså End-of-life. Man kunne ligefrem sige, at Drupal 7 dør. Eller at den går på pension. Og det er i 2021 at det endelige skifte sker. Drupal er død - længe leve Drupal!

Det er nu ca et årti siden, at Drupal 7 udkom. I IT-verdenen svarer det til en evighed - til sammenligning er Drupal 7 kun 2 år yngre end den første iPhone model.

Men selvom at Drupal 7 har levet igennem 3 amerikanske præsidenter, så varer ingenting for evigt - og nu er det så Drupal 7’s tid.

I november 2021 udgår den officielle understøttelse for Drupal 7. Dette betyder, at man ikke længere kan forvente opdateringer til Drupal 7, og det inkluderer også sikkerhedsopdateringer.

Kort fortalt: Død som en Dodo.Dodo
 

Men det er godt - fordi Drupal 8 udkom allerede i 2015, og sammen med den kom en helt ny kvalitetsstandard.

Drupal 7 til 8 blev et paradigmeskifte frem for blot en ny version

Arbejdet på at modernisere Drupal fra 7 til 8 var et kæmpe arbejde. Det gik fra at være et historisk hjemmestrikket system til at bruge standarder og komponenter fra grundsystemet “Symfony”. Det var en kæmpe fordel, både for udviklere, men klart også for kunder. Det gav en fleksibilitet i forhold til at kunne koble andre teknologier på, og udviklere uden erfaring med Drupal kunne pludselig meget hurtigere kobles på projektet. Vores projekt med LokalBolig er et glimrende eksempel på, hvordan Drupal 8 kan bruges til at lave fede integrationer, både med API løsninger, men også med deres headless frontend. Integrationer som API’er og headless websites, der tit har skabt komplicerede løsninger, var pludseligt hurtige og nemme at implementere med Drupal 8’s nye Symfony grundlag. Hvorfor Drupal 8 er fantastisk, kan du læse mere om her.

   Du har kun et år til at skifte fra Drupal 8 til Drupal 9 - men det er også rigeligt

   Historisk set har det været en stor opgave at opgradere sites fra én Drupal version til en ny - ofte har det betydet at starte helt fra bunden uden at kunne genbruge funktionalitet ud af kassen.

   Alt det ændrede sig med Drupal 8. Helt ekstraordinært har Dries Buytaert (Drupal-verdenens svar på Moses, der bragte Drupal-tavlerne ned fra bjerget tilbage i 2001) meldt ud, at der er nemme upgrade-paths fremadrettet.

   Det betyder, at man kan se nye Drupal versioner som opgraderinger frem for erstatninger - de kan lægges på eksisterende sites, i stedet for at man behøver at bygge sitet igen fra bunden som tidligere. Sat på spidsen: Drupal 8 er sidste gang, du skal starte forfra med en “Drupal-opgradering”.

   Det er forventet, at Drupal 9 udkommer i midten af 2020. Som du nok bemærker, så er det kun ét år før, at Drupal 7 bliver udfaset - og det samme gælder for Drupal 8, der også bliver udfaset i November 2021. 

   Selvom at det fremover bliver nemmere at skifte til nye Drupal versioner, vil der selvfølgelig altid være noget arbejde i at opgradere, som I sikkert kender fra modulopdateringer. Eftersom der kun er et år mellem, at Drupal 9 kommer ud til, at Drupal 8 bliver udfaset, kan det godt se ud som, at man kun har et år til at skifte. Dette kan nok give nogle garvede webmastere koldsved, selv hvis det er nemmere end tidligere.

   Heldigvis er det faktisk allerede afklaret, hvilke hjørner af Drupal 8 man skal finpudse, før Drupal 9 kan køres på. Så hvis I har et Drupal 8 website, kan I faktisk gå i gang lige nu med at forberede jer til Drupal 9. 

   Der er bl.a lavet et værktøj til automatisk at tjekke et site igennem for at finde D8->D9 problemer. Hos Reload har vi haft god erfaring med dette, og de Drupal 8 sites vi har kørt igennem, har vi kunnet gøre klar til Drupal 9 med en lille uges arbejde.

   Hvis I er på Drupal 7, skal I til at smøge ærmerne op - I bør ikke vente til Drupal 9

   Det er tid til at begynde at lægge en plan for, hvad der skal ske, hvis jeres system er på Drupal 7. Hvis I vælger at fortsætte med Drupal 7 installationen efter november 2021, vil I blive ladt i stikken, når det gælder sikkerhedsopdateringerne. Dette betyder, at dit site og eventuel brugerdata er sårbart for hackerangreb.

   Man kan blive fristet til at vente til november 2020, så man kan starte direkte på Drupal 9, men det er ikke nødvendigvis en god idé, da I så vil være endnu tættere på den hårde 2021 deadline.

   Som sagt så bare fordi Drupal 8 også bliver udfaset i 2021, betyder det overhovedet ikke, at det er spildt arbejde - tværtimod, så giver det jer rigeligt med tid til at gentænke jeres digitale løsning helt fra bunden, uden at I behøver bekymre jer om at skulle opdatere til Drupal 9 senere.

   Hos Reload kan vi hjælpe med processen i at gentænke en løsning, og vi anbefaler altid, at jo tidligere I involverer jeres bureau i tankeprocessen, desto bedre for alle parter.

   Jeres hjemmeside er ikke bare teknik - det er en del af jeres digitale strategi, som i sidste ende skal skabe værdi på tværs af jeres forretning - og ofte på måder som ikke kunne ses lige fra starten. Du kan læse endnu mere om vores tanker om den gode digitale proces her

   I korte vendinger: 

   • Drupal 7 har end-of-life i november 2021
   • Drupal 9 releases i 2020 - men I bør ikke at vente
   • Drupal 8 kan nemlig - for første gang i Drupals historie - nemt opgraderes til Drupal 9 og videre
   • Har I Drupal 7, så skal I altså til at komme ud af starthullerne. Det er en anledning til at gentænke jeres digitale løsning - så start allerede nu.
   • Med Drupal 8/9 kommer også en masse fordele som der ikke var tidligere i Drupal. Læs mere om det her.  

   Vil du høre mere om, hvad det betyder for jer?

   Skriv til rådgiver og adm. direktør i Reload, Rasmus Luckow-Nielsen.

   rasmus@reload.dk