Kom ud i virkeligheden

Brug designtænkning

Og find de løsninger, du ikke troede fandtes

 

Når et nyt produkt skal udvikles, er det helt normalt at analysere problemet og løsningen grundigt igennem dog uden at inddrage mennesker eller virkeligheden særlig meget. Det er designtænkning en reaktion på. Designtænkning handler i bund og grund om at forstå mennesker og deres behov.

Designtænkning er ikke en afkoblet og specifik metode, men derimod et mindset. Det kræver ikke specifikke redskaber og kan bruges til alt - fra hvordan et website skal udformes til, hvordan en butik er indrettet, så den passer til kundens ageren. Det handler i bund og grund om at være nysgerrig og villig til at forstå brugernes behov, adfærd og ikke mindst kontekst. For mennesker opererer i en kompleks verden, hvor alt er vævet ind i hinanden og har indflydelse på hinanden. 

Derfor vil man typisk støde på nye problemstillinger, men også muligheder, når man begynder at inddrage konteksten. Det kræver, at man forsøger at forstå mennesket, styrer uden om silotænkning og i stedet ser på problemet ud fra forskellige fagområder og forskellige perspektiver.

En grundpille i metoden er empati, for hvis man skal interessere sig for det hele menneske som har komplekse behov, kræver det, at man sætter sig ind i menneskets situation.

design thinking stock

Sådan designtænker du:

  • Interessér dig for menneskene, der skal bruge din løsning
  • Få hurtigst muligt et produkt i hænderne på dine brugere
  • Kvalificér løsningen gennem brugerfeedback, gerne imens folk rent faktisk bruger løsningen
  • Inddrag løbende ny indsigt og feedback
  • Gentag og forbedr dine løsninger
  • Skab en virksomhedskultur, hvor det at eksperimentere og tage fejl er accepteret og opmuntret

Designtænkning er forsøget på at kombinere to paradigmer - det analytiske og datadrevne med det kreative og praksisnære. Utrolig meget teknologi bliver ikke skabt på brugernes præmisser, tænk bare på de gammeldags, komplicerede dvd- og musikafspillere med et hav af funktioner og tætskrevne brugermanualer. Designtænkning forsøger at gøre teknologi menneskeligt.

Er du blevet sulten efter at vide, hvordan man så gør i praksis?
Tag Stanfords online crash course her

Kompetencer